Optimalisering van procurement processen is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom: Met de opkomst van virtual cards en andere technologieën zijn er nieuwe procurement oplossingen bijgekomen om aan de huidige behoeften van de markt te voldoen, die veilige, onmiddellijke en gemakkelijk op te zetten betalingen bieden.
Vooral in deze tijd is het niet ongewoon dat bedrijven worden overspoeld met kleine maar talrijke uitgaven. Dit soort "hier en daar" uitgaven zijn misschien relatief klein op individueel niveau, maar ze maken het goed in volume.
Het ergste is echter dat veel van deze aankopen online gebeuren, onmiddellijk moeten worden betaald of alleen met een creditcard kunnen worden gedaan.
Stel u de volgende scenario's voor:
Dit zijn voorbeelden van enkele van de lastigste betalingen om te traceren. Waarom? Omdat ze vaak niet compatibel zijn met het bestaande procurement systeem van een bedrijf.
Wist u dat 80% van uw administratieve werk afkomstig is van slechts 20% van uw B2B aankopen? Dit is de reden waarom.
En het is niet alleen dat het traag is en veel middelen vergt. Het heeft ook invloed op de cashflow en de algehele optimalisatie van het werkkapitaal binnen een bedrijf.
Het komt erop neer dat veel bedrijven niet zijn voorbereid op plotselinge veranderingen, zoals, om een recent voorbeeld te noemen, de enorme trend naar telewerken.
Bedrijven moeten op vrijwel elke eventualiteit voorbereid zijn en in vraag stellen wat u kunt doen door uw procurement diensten te optimaliseren zodat ze geschikt zijn voor het doel in de huidige omgeving.
Door de tijd te nemen om procurement voor uw bedrijf te optimaliseren, krijgt u niet alleen een breder overzicht van de long-tail uitgaven, maar kunt u ook de betalingen versnellen en tijd vrijmaken.
Klinkt dat interessant? Lees dan verder en ontdek de tools en best practices voor procurement die u moet kennen.
Maar eerst moeten we een stapje terug doen en kijken hoe de zaken er nu voor staan op de B2B-betalingsmarkt.
In het verleden vonden betalingen tussen bedrijven vaak plaats via bankoverschrijvingen. Eigenlijk is dat in veel situaties nog steeds het geval. Het wordt zelfs gezien als ‘de gouden standaard’.
Het huidige B2B-betalingslandschap verschuift nu echter in de richting van digitale betaalmethoden. Deze trend zet zich nu al een aantal jaren door en speelt in op wat er bij de consument gebeurt.
Dit is te zien aan de groei van commerciële kaarten. Commerciële kaarten zijn in wezen kredietkaarten die door een bedrijf worden uitgegeven en worden gebruikt om aankopen voor het bedrijf te doen.
Zoals de zaken er nu voor staan, zijn commerciële kaarten verder doorgedrongen op de markt, maar er is nog veel ruimte voor groei.
Zoals de zaken er nu voor staan, zijn commerciële kaarten verder doorgedrongen op de markt, maar er is nog veel ruimte voor groei.
Terwijl dit aan de gang is, zien we ook een trend naar andere digitale B2B-betalingsoplossingen. Voorbeelden zijn contactloze mobiele betaling of virtuele kaarten - maar over deze optie gaan we later nog veel meer in detail.
Dat is jammer, want digitale betaalmethoden hebben een groot potentieel in B2B-uitgaven, en inkoopbetalingen maken daar een aanzienlijk deel van uit.
Wacht even - waarom precies worden digitale betaalmethoden zoals kaarten en mobiele telefoons gezien als de toekomst voor B2B-betalingen? Dat komt door hun compatibiliteit en alomtegenwoordigheid met online betaalkanalen.
Veel van de moderne uitgaven voor overheidsopdrachten gebeuren online, dus een betaalkaart of een ander digitaal betaalmiddel biedt het meeste gemak (of op zijn minst de minste wrijving) om hieraan tegemoet te komen.
Procurement heeft betrekking op de processen die gepaard gaan met de aankoop van goederen en diensten uit externe bronnen. Dit omvat uitgaven voor de aankoop van bedrijfsuitrusting voor een nieuw kantoor, bijvoorbeeld. Maar dat is niet alles.
Het onderwerp procurement is eigenlijk vrij breed en omvat veel verschillende mechanismen en personen in een bedrijf. Het kan ruwweg in twee delen worden opgesplitst: inkoop en aankoop.
Zoals de naam al zegt, draait inkoop (sourcing) om het werken met leveranciers, inclusief onderhandelingen en het opstellen van contracten. Dat is op dit moment niet echt relevant voor ons.
Aan de aankoopkant beginnen we ons te verdiepen in goedkeuringen, bestellingen en betalingen. Dit is waar we ons hier op zullen richten.
Het begint met de voorbereiding, dan het verzoek, en tenslotte de betaling. Elk bedrijf is anders, en dus kan dit er anders uitzien dan hoe het bij u werkt.
Bij sommige grotere bedrijven bijvoorbeeld hebben ze hele teams die zich bezighouden met de verwerking van betalingen, terwijl kleinere bedrijven misschien alleen een financieel team hebben dat er een deel van hun tijd aan besteedt.
Hoe dan ook, om te voorkomen dat we verzanden in de fijne kneepjes van het hele proces, zullen we specifiek kijken naar die laatste stap - de verwerking van de betaling.
Wij kunnen onze ervaring op het gebied van betalingsprocessen inzetten om het besparingspotentieel en de procesefficiëntie aan het licht te brengen die u voor uw bedrijf zou kunnen realiseren als het gaat om inkoopbetalingen. Daarbij gaat het natuurlijk om het optimaliseren van het proces.
Oppervlakkig gezien kunnen veel procurement uitgaven, vooral die eenmalige, ad-hocuitgaven, onbeduidend lijken. Meestal maken ze immers maar een klein deel uit van het uitgavenbudget van uw onderneming.
Dit heeft er echter toe geleid dat veel bedrijven mogelijke inefficiënties in hun procurement proces over het hoofd zien, waardoor ze onnodig te veel betalen voor hun inkoopfactuur. Kijk hier maar eens naar:
Traditional purchase - to - pay process for ad hac transactions using a PO process
Dit toont het traditionele proces van aankoop tot betaling voor ad hoc transacties met gebruikmaking van een PO-proces. Er zijn tal van verborgen kosten die de kop opsteken wanneer nieuwe leveranciers aan de mix worden toegevoegd, iets wat noodzakelijk is wanneer het gaat om veel inkoopbetalingen van de ad hoc-variant.
Vergelijk dat nu eens met dit proces van aankoop tot betaling met kaart voor ad-hoc transacties, waardoor het PO-proces overbodig wordt:
Card-enabled purchase - to - pay process for ad hoc transactions eliminating PO process
Het zou voor zichzelf moeten spreken: B2B-aanbestedingen zijn enorm. Die vaak kleine, eenmalige betalingen kunnen na verloop van tijd behoorlijk oplopen. Daarom moet u ze in de gaten houden en doen wat u kunt om ze te stroomlijnen.
Er is echter nog een ander belangrijk gebied dat door aanbestedingen wordt beïnvloed: de cash flow.
Cash flow spreekt voor zich. Het verwijst naar de geldstroom in en uit een bedrijf.
Het verband met inkoopuitgaven zou ook duidelijk moeten zijn: wanneer u voor dingen betaalt, vloeit dat geld uit uw bedrijf naar de leverancier.
Inkoop vormt een beetje een probleem met de cashflow. Ondernemingen hebben vaak een heel systeem voor het plannen van hun cashflow, bekend als werkkapitaalbeheer.
Om ervoor te zorgen dat er genoeg geld is om de eindjes aan elkaar te knopen, moeten zij weten wanneer er geld binnenkomt en wanneer het weggaat.
Zoals u zich kunt voorstellen, is het ad-hockarakter van veel inkoopuitgaven moeilijk te plannen, vooral wanneer deze niet passen binnen het bestaande uitgavenkader.
Hier ligt een belangrijke optimalisatiemogelijkheid. Als er een manier was om deze uitgaven effectief te controleren, dan zou u het werkkapitaal van uw bedrijf beter kunnen beheren en zo de financiële gezondheid ervan verzekeren.
Bestaat er zoiets? Daar zullen we zo op ingaan. Maar eerst is hier een tip om u te helpen: het besparingspotentieel van aanbestedingen ligt op het moment van betaling.
De betalingsfase biedt verrassend veel mogelijkheden voor optimalisatie, of het nu gaat om de betalingsmethode, de planning van de cash conversion cycle of wat u doet met de gegevens die u verzamelt. Het is gewoon een kwestie van weten hoe u dit het beste kunt aanpakken.
Al deze ontwikkelingen hebben bepaalde processen inefficiënt of overbodig gemaakt. Nogal divers, niet? Het is geen wonder dat ad-hoc procurement betalingen door de mazen van het net glippen en middelen opslokken.
De voordelen?
Dit alles terwijl u de transparantie verhoogt en de veiligheid verhoogt. Er is immers niets erger dan wachten op een betaling voor een kritiek stuk hardware of software.
Maar voordat u kunt beginnen met het optimaliseren van uw procurement betalingsprocessen, moet u eerst de inefficiënties in uw huidige opzet identificeren.
Wat zijn dan precies de meest voorkomende inefficiënties op het gebied van inkoop waar u op moet letten?
In het algemeen kunnen we stellen dat de traditionele betaalmethoden in veel opzichten tekortschieten nu de B2B-wereld digitaal wordt:
Dit leidt tot een gebrek aan duidelijkheid, een gebrek aan centralisatie en weinig tot geen overzicht. Je zou de situatie waarschijnlijk als volgt kunnen omschrijven: de huidige procurement processen zijn onverenigbaar met de moderne praktijken en moeten dus worden geactualiseerd.
Dit is te zien in een van de belangrijkste inefficiënties bij de betaling van aanbestedingen, namelijk dat producten die op ad hoc-basis worden besteld, afkomstig zijn van tientallen leveranciers die elk in het systeem moeten worden ingesteld en beheerd.
Dit brengt de cash flow in de war, omdat het geld onmiddellijk wordt vastgezet. Er is weinig gelegenheid om met de leverancier te onderhandelen over het tijdstip van betaling of over eventuele kortingen.
Vervolgens moet u nagaan hoe deze transacties honderden facturen genereren die vervolgens moeten worden goedgekeurd, verwerkt en betaald.
De totale kosten voor reconciliatie, audit en compliance, en fraudebestrijding - allemaal standaardprocessen bij B2B-betalingen - bedragen ongeveer 332 euro per bestelling.
Als u daarbovenop bedenkt dat veel van deze betalingen eenmalig zijn, kunt u zich een beeld vormen. Op grote schaal telt dit echt op.
Ad hoc uitgaven hebben betrekking op zeer specifieke aankopen die gewoonlijk worden gedaan om in specifieke behoeften te voorzien. Het gaat meestal niet om grootschalige bestellingen, maar om aankopen die ter plaatse worden gedaan wanneer zich een probleem of behoefte voordoet.
Inkoop draait uit de aard der zaak om ad-hocuitgaven en -betalingen die vaak online worden verricht. Ze zijn meestal ook tot op zekere hoogte onvoorspelbaar, wat de nachtmerrie nog groter maakt.
Laten we eens terugkijken naar die statistiek die we eerder noemden: 80% van uw administratief werk komt van slechts 20% van uw B2B-aankopen. Als dat niet gewoon inefficiëntie schreeuwt, dan weet ik niet wat wel.
Maar wat veroorzaakt dit precies?
Hier is een veel voorkomend scenario voor je:
Die jingle die uw marketingafdeling wil gebruiken voor hun nieuwe campagne? Dat moet online gekocht worden en de betaling moet onmiddellijk gebeuren.
Veel bedrijven hebben geen systeem dat dit efficiënt kan afhandelen, en dus moet het via een verouderd en tijdrovend systeem van goedkeuring, coördinatie en betaling.
In feite worden veel van deze uitgaven gedaan met de kredietkaart van de particuliere werknemers, met een prepaid kaart of zelfs met de kredietkaart van de manager.
Dit leidt tot een gebrek aan standaardisatie, waarbij zichtbaarheid pas mogelijk wordt wanneer de onkostennota wordt ingediend of wanneer het kaartuittreksel binnenkomt (ook dit houdt een frauderisico in).
Vanuit een ander perspectief gezien, zal het u en waarschijnlijk vele anderen tijd kosten om het af te handelen - tijd die beter aan andere taken kan worden besteed.
Wanneer u bedenkt dat u vervolgens benaderd kunt worden door het productmanagementteam dat diezelfde dag nog online tickets voor een beurs of event wil kopen, kunt u het probleem beginnen te zien.
Maar elke wolk heeft een zilveren randje, en elk probleem is een kans om te optimaliseren en te besparen.
Die lastige ad hoc en online betalingen moeten dus goed worden afgehandeld om te kunnen profiteren van deze potentiële tijd- en geldbesparingen. Is er een oplossing voor dit dilemma?
Stelt u zich eens voor dat er een manier was om de controle over de totale uitgaven centraal te houden en toch de flexibiliteit te hebben om onmiddellijk eenmalige betalingen online te doen.
Dit was enige tijd een verre droom, maar naarmate de behoefte aan een hervorming van de procurement procedures op de voorgrond trad, begonnen de ondernemingen naar een dergelijke oplossing te zoeken.
Uiteindelijk vonden zij wat zij nodig hadden in de vorm van corporate card betalingen.
Meer in het bijzonder worden virtual card betalingen gezien als de oplossing voor veel van de problemen die de moderne procurement wereld teisteren: het onvermogen om ad-hocaankopen van veel verschillende leveranciers te verwerken.
Virtual cards zijn in wezen een manusje-van-alles met een enorm groeipotentieel - en dat is precies wat ze doen. Het gebruik van virtuele kaartproducten voor aanbestedingen neemt snel toe naarmate bedrijven hun aanbestedingsbetalingen aanpassen en optimaliseren.
Corporate cards zitten in het algemeen in de lift in West-Europa, maar tussen 2021 en 2024 zullen virtuele kaarten alleen al in de regio naar verwachting met 30% groeien tot een totaal van 41,7 miljard euro. Dit is alleen maar versneld door de gebeurtenissen in 2020.
Hoe dan ook, we zouden nu al de vragen moeten kennen die de moderne aanbesteding oproept. Nu moeten we nagaan waarom virtual card betalingen een antwoord bieden op die vragen en waarom ze zo'n fenomenale groei kennen.
Maar eerst moeten we de belangrijke vraag stellen: Wat zijn virtual cards?
Tussen 2021 en 2024 zullen virtuele kaarten naar verwachting alleen al in de regio met 30% groeien tot een totaal van € 41,7 miljard. Dit werd alleen maar versneld door de gebeurtenissen van 2020.
Virtual cards zijn in wezen betaalkaarten die alleen in digitale vorm bestaan.
Zij bevatten alle informatie die nodig is om een kaartbetaling te verrichten: een kaartnummer, een vervaldatum, een CVC enz.
Hun waarde ontlenen zij aan hun virtuele karakter - en hun "digital-first"-ontwerp. Vooral dat tweede aspect, het "digital-first" design, biedt enorme voordelen die aansluiten bij de huidige behoeften van de markt.
Nieuwe kaartnummers zijn bijvoorbeeld snel en gemakkelijk te aan te maken, wat betekent dat u niet hoeft te wachten tot een kaart is vervaardigd en aan u is toegezonden. Ze zijn van nature ook verrassend flexibel en veelzijdig.
Natuurlijk blijft, zelfs met alle flexibiliteit die zij bieden, de controle over de uitgaven nog steeds in handen van een centrale partij in uw bedrijf.
Niet alle kaarten zijn dus gelijk; sommige kaartaanbieders bieden een paar verschillende varianten aan die zijn geoptimaliseerd voor verschillende betalingsbehoeften. Laten we ze nu behandelen.
Er zijn twee hoofdvormen van virtuele kaarten, namelijk voor eenmalig gebruik en voor meervoudig gebruik. Elk werkt net iets anders en biedt dus verschillende sterke punten.
Zoals de namen al suggereert, zijn virtuele kaarten voor eenmalig gebruik ontworpen.
Veiligheid is een inherent sterk punt van kaarten voor eenmalig gebruik, aangezien zij in wezen "wegwerpbaar" zijn, in die zin dat zij na gebruik ongeldig worden.
Dat betekent dat zelfs als het kaartnummer na gebruik in de verkeerde handen terecht zou komen, die handen er niets mee kunnen doen. Zelfs vóór gebruik zijn ze veilig omdat ze kunnen worden vergrendeld voor zeer specifiek gebruik op basis van de door u ingestelde parameters.
Een ander voordeel van een specifiek kaartnummer voor elke afzonderlijke aankoop is dat tracering en facturering veel gemakkelijker worden.
Tegelijkertijd worden alle transacties centraal gefactureerd en samengevat in één enkel overzicht, wat betekent dat u niet elke transactie hoeft na te trekken. U krijgt in feite het beste van twee werelden.
Eenmalige betalingen zoals de volgende zijn dan ook zeer geschikt voor deze eerste soort virtuele kaart:
Virtual cards voor meervoudig gebruik zijn ontworpen voor terugkerende betalingen die aan dezelfde leverancier worden gedaan.
Natuurlijk zijn kaarten voor meervoudig gebruik ook ongelooflijk veilig, maar gemak en efficiëntie zijn waarschijnlijk de grootste troeven van deze soort.
Ook hier kan één enkel kaartnummer worden aangemaakt, maar in plaats van ongeldig te worden nadat de betaling is verricht, kunnen ze verder worden gebruikt. Ze werken echter alleen voor terugkerende betalingen bij dezelfde aanbieder.
Het voordeel hiervan is dat deze betalingen kunnen worden geautomatiseerd - u hoeft alleen het aantal transacties, de vervaldatum, het maximale totaalbedrag voor de transacties en de munteenheid in te stellen.
Hier volgen een paar voorbeelden van virtuele kaarten voor meervoudig gebruik:
Deze lijsten zijn verre van volledig, maar moeten u een goed overzicht geven van hoe elk type het best werkt. Zoals u zou verwachten, zal hun opmars afhangen van de voordelen die zij alle betrokken partijen bieden.
Virtual cards bieden een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de alternatieven:
Veiligheid is een van de grote voordelen van virtuele kaarten bij procurement. Overal waar geld in het spel is, moet veiligheid een topprioriteit zijn. Virtual cards vergemakkelijken veilige overschrijvingen op een paar verschillende manieren.
Omdat ze digitaal zijn, kunnen nieuwe kaarten snel en gemakkelijk worden aangemaakt. Dit betekent dat een nieuw, uniek kaartnummer, met bijbehorende kaartinformatie, in slechts enkele seconden kan worden aangemaakt, zo niet automatisch.
Deze nieuwe kaartnummers kunnen dan worden vergrendeld voor zeer specifiek gebruik - beperkt tot een doel, een exact factuurbedrag, een munteenheid en een gebruiksperiode. Ook bij online-uitgaven hoeven geen persoonlijke gegevens te worden onthuld.
Na gebruik worden ze ongeldig, wat het risico op misbruik opnieuw vermindert. Natuurlijk is er ook het extra voordeel dat ze niet verloren kunnen gaan of uit uw portefeuille gestolen kunnen worden. Dit is vooral handig voor reizigers die veel onderweg zijn. Fraude is ook niet langer een groot probleem.
Waarschijnlijk moeten we hier ook de sterke klantenauthenticatie (SCA) vermelden. Het doel van SCA is een belangrijke bijdrage te leveren aan de veiligheid van elektronische betalingstransacties door ervoor te zorgen dat de partij die de elektronische betaling initieert daartoe ook daadwerkelijk gemachtigd is.
SCA is geweldig voor de veiligheid, maar niet zozeer voor de bruikbaarheid. Gelukkig zijn sommige virtuele kaarten, zoals de AirPlus-kaarten voor eenmalig gebruik, zo inherent veilig dat ze in aanmerking komen voor vrijstelling van SCA, en dus van de noodzaak van 2FA.
Virtual cards vereenvoudigen inkoopbetalingen en maken het hele proces efficiënter. U kunt betalingen centraal monitoren en beheren op veelgebruikte inkoopplatforms.
Omdat ze rechtstreeks aan uw account zijn gekoppeld, verlopen veel processen automatisch, met een overvloed aan gegevens tot gevolg. De gegevens die u verzamelt, kunnen vervolgens leiden tot verdere optimalisaties en verbeteringen, waardoor u nog meer kunt besparen. De toewijzing van kosten wordt bijvoorbeeld veel eenvoudiger.
Bovendien kunt u met virtuele kaarten het proces van goedkeuring, coördinatie en betaling vereenvoudigen. Dat bespaart u tijd en uiteindelijk geld.
Een betaalkaart is waardeloos als je hem niet overal kunt gebruiken. Gelukkig ondersteunen betaalnetwerken zoals Mastercard® het gebruik van virtuele kaarten, wat betekent dat overal waar een gewone Mastercard® kan worden gebruikt, ook een virtuele kaart kan worden gebruikt.
Dit betekent dat u toegang krijgt tot miljoenen handelaren over de hele wereld. Deze brede acceptatie opent de mogelijkheden voor de manier waarop u virtuele kaarten gebruikt, of u nu vanuit uw kantoor online softwarelicenties betaalt of een hotelreservering maakt wanneer u op zakenreis bent.
Zoals we al vaak hebben gezegd, is zichtbaarheid in alle soorten uitgaven een van de fundamentele problemen waarmee inkoopprocessen in veel bedrijven te kampen hebben. Gelukkig bieden virtuele kaarten een hoge mate van transparantie.
Voor elke virtual card kunt u niet alleen elke betaling volgen die met elke kaart wordt verricht, maar ook waardevolle gegevens verzamelen die het gemakkelijker maken om zaken te raadplegen en op te volgen.
Hier bij AirPlus, bijvoorbeeld, bieden wij tot 9 velden voor uw gedetailleerde aanvullende gegevens, met inbegrip van kostenplaatsen of personeel ID's. Alle virtuele kaartbetalingen en extra informatie zijn ook in één lijst samengebracht.
Dit zijn slechts een paar van de bredere voordelen die virtuele kaarten bieden. Als het gaat om het gebruik van virtual cards voor procurement , bieden ze ook verschillende voordelen voor meerdere stakeholders.
"Ontgrendel uw betalingspotentieel met virtuele kaarten"
Hoe krijgen bedrijven hun B2B-aankopen onder controle?
Download nu uw gratis e-bookDe voordelen van het gebruik van virtual cards zullen evenzeer buiten als binnen uw bedrijf voelbaar zijn. Bij elke interactie waarbij met virtuele kaarten wordt betaald, zullen alle partijen tevreden zijn.
Als inkoper is het onderhouden van een goede relatie met leveranciers ongelooflijk belangrijk om de beste deals te krijgen. Maar wat beide partijen willen, brengt hen meestal op gespannen voet met elkaar.
Gelukkig bieden virtual cards beide partijen het beste van twee werelden.
Enerzijds kunnen kopers profiteren van flexibelere betalingstermijnen en -voorwaarden, terwijl leveranciers snellere betalingen zullen ontvangen, waardoor zij vervolgens sneller toegang tot kapitaal krijgen.
Kopers kunnen verwachten meer controle te hebben over de betalingstermijnen en -data. Dit betekent dat bedrijven hun DPO kunnen verhogen en hun middelen langer kunnen behouden. Belangrijk is dat zij dit kunnen doen zonder hun relatie met hun leveranciers in gevaar te brengen.
Met betere, door de gebruiker gedefinieerde controles (inclusief leverancierstype, transactiewaarde, tijdsbestek, enz.) bieden virtual cards kopers meer bescherming bij het doen van betalingen. Het kan ook helpen om de interne workflowprocessen te optimaliseren.
In het andere geval zorgt de gedetailleerde rapportage van virtuele kaarten voor transparantie in de betalingen en stelt zij hen in staat toekomstige onderhandelingen te voeren, waardoor zij geld besparen.
Aan de leverancierszijde is er minder days sales outstanding (DSO), omdat de betaling meestal binnen 2-3 dagen wordt ontvangen. Dit versnelt de toegang tot kapitaal, wat belangrijk is voor een gezonde cashflow. Maar dat is niet alles.
Leveranciers geven vaak kortingen als stimulans voor snellere betalingen, wat natuurlijk niet ideaal voor hen is, en de snellere betalingen die met virtual cards mogelijk worden gemaakt, zijn veel waardevoller omdat dit niet meer nodig is. Tenminste, niet zo veel.
Wat de veiligheid betreft, kunnen leveranciers gerust zijn, aangezien bij betaling met virtuele kaarten geen gevoelige bankgegevens behoeven te worden vrijgegeven om de betaling te ontvangen.
We mogen ook de gevolgen voor de betrekkingen tussen koper en leverancier niet over het hoofd zien.
U verbetert uw relatie met leveranciers dankzij een kleinere kans op geschillen over transacties als gevolg van minder fouten bij de reconciliatie.
Natuurlijk spelen al deze voordelen, zoals de manier waarop virtuele kaarten hun cash flow helpen vrijmaken en tegelijk zorgen voor een hoger niveau van controle en veiligheid, hierbij een rol.
Als dit alles nog geen goede reden was om de implementatie van een oplossing voor de aanschaf van virtual cards in uw bedrijf te overwegen, zullen we nu kijken naar de positieve gevolgen ervan binnen uw team.
Binnen uw bedrijf moeten virtual cards op de een of andere manier bij iedereen in de smaak vallen. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden.
Vanaf het begin zullen de boekhoudkundige en financiële teams merken dat de rapportage eenvoudiger wordt. Niet alleen dat, maar deze rapporten zijn ook zinvoller, in die zin dat ze meer bruikbare gegevens bieden die besluitvormingsprocessen ondersteunen.
Een andere last die wordt weggenomen is de manier waarop zij die drie of soms meer verschillende betaalmethoden niet meer allemaal tegelijk hoeven te controleren. In plaats daarvan zullen zij slechts één proces voor deze uitgaven hebben.
Dit alles wordt gecompleteerd door het feit dat virtuele kaarten gemakkelijk in bestaande financiële en controlesystemen kunnen worden geïntegreerd, wat betekent dat de leercurve en de opzetfasen niet zo steil zullen zijn.
De overstap naar de inkoopoplossing met virtuele kaarten levert de inkoper een eenvoudige, veilige en snelle centrale betaling op.
Betalingsprocessen en bestellingen worden versneld, terwijl toch de mogelijkheid blijft bestaan om ervoor te zorgen dat alleen goedgekeurde aankopen worden betaald. Oh, en ze krijgen ook de mogelijkheid om kortingen te ontgrendelen - daar kunnen ze de zeer gedetailleerde rapportage voor bedanken.
En hoe zit het met de bescheiden werknemer? Hoe zullen zij hiervan profiteren?
Het grootste voordeel voor hen is dat het betalen voor producten en diensten niet langer lang duurt. Zij kunnen onmiddellijk betalen zonder dat zij tal van stappen hoeven te doorlopen of een company creditcard in handen hoeven te krijgen.
Werknemers hoeven ook niet langer hun privé-middelen te gebruiken en te wachten tot ze - soms weken later - worden terugbetaald. Dus dat is er ook.
Misschien wel het grootste voordeel voor de thesaurier is de mogelijkheid om betalingstermijnen te verlengen. De mogelijkheid daartoe kan de cash flow in een bedrijf sterk verbeteren, een belangrijk pijnpunt in veel betalingsstructuren voor overheidsopdrachten.
Een ander potentieel voordeel is de verbeterde relatie met leveranciers. Betere relaties (bovenop de betere gegevens) betekenen meer ruimte voor onderhandeling, wat u geld bespaart.
Wat de hogere rangen in uw bedrijf betreft, zij kunnen een paar verschillende dingen verwachten:
Moderne betalingsworkflows moeten worden aangepast aan de groeiende behoefte aan aanbestedingen.
Helaas zijn de traditionele processen voor het beheer van leveranciers niet afgestemd op werken op afstand en de toenemende afhankelijkheid van digitale betalingen.
Gelukkig zijn virtual cards zeer geschikt voor B2B-betalingen. In feite kunnen ze worden beschouwd als een van de beste, zo niet dé beste oplossing voor inkoopbetalingen.
Met een veilige en transparante oplossing voor ad-hocaankopen kunt u bijna elk aspect van het proces vereenvoudigen.
Door virtuele kaarten in uw procurement proces op te nemen, geniet u van alle voordelen die we tot dusver hebben beschreven, terwijl u ook betalingen beheert die uw vorige systeem waarschijnlijk over het hoofd heeft gezien.
Als we de details bekijken, zien we een verrassend lange lijst van gebruikssituaties in een groot aantal sectoren, met name op het gebied van aanbestedingen.
Met een veilige en transparante oplossing voor ad-hocaankopen kunt u bijna elk aspect van het proces vereenvoudigen.
Er is nooit een allesomvattende oplossing voor problemen. Omdat alles zijn sterke en zwakke punten heeft, is het de moeite waard na te denken over hoe u de sterke punten in uw voordeel kunt gebruiken. Dit kunt u doen door goed na te denken over de verschillende manieren en scenario's waarop u ze gebruikt.
U moet ook alle verschillende soorten online uitgaven, indirecte uitgaven en nieuwe soorten uitgaven van online platforms waarmee uw bedrijf nu wordt geconfronteerd, onder de loep nemen.
Voor virtuele kaarten zijn er een aantal verschillende gebruikssituaties waarin hun sterke punten een rol kunnen spelen bij het verbeteren van uw betalingsprocessen voor aanbestedingen. Dit zijn er slechts enkele:
Geïnteresseerd om meer te weten te komen over de verschillende gebruiksscenario's voor virtuele kaarten? Lees hier onze speciale blogpost.
Met weinig aarzeling kunnen virtuele betaalkaarten voor de meeste ondernemingen worden aanbevolen.
Als u zich bezighoudt met inkoop, dan kent u waarschijnlijk de pijnpunten van het uitgavenproces voor onregelmatige, ad-hocbetalingen.
Sommige uitgaven passen niet helemaal in uw traditionele betalingssysteem. Deze kleine, indirecte aankopen kunnen onbeduidend lijken omdat ze slechts een fractie van het totale aankoopvolume vertegenwoordigen.
Zij hebben echter een onevenredig grote invloed op de administratiekosten.
U laat in feite geld liggen als u niet beschikt over een oplossing om deze betalingen op de juiste manier vast te leggen, zodat u ze kunt controleren en doeltreffend kunt beheren. U kunt niet achter elke betaling aan, zeker niet nu werken op afstand steeds populairder wordt.
Virtual cards zijn geschikt voor dergelijke toepassingen en bieden tal van voordelen, zoals wij hier uitvoerig hebben besproken.
Ze bieden niet alleen gemak en veiligheid, maar stellen u ook in staat uw afdelingen zelfstandig aankopen te laten doen terwijl u de controle over het proces behoudt.
Dat betekent dat u uw tijd vrijmaakt en toch dingen kunt regelen.
Alle belanghebbenden, van de werknemers tot de reismanagers en het boekhoudkundig team, en zelfs daarbuiten met externe partners zoals leveranciers, profiteren op de een of andere manier van het gebruik van virtuele kaarten bij het doen van aankopen.
Ze bieden niet alleen gemak en veiligheid, maar ze stellen u ook in staat uw afdelingen in staat te stellen onafhankelijke aankopen te doen terwijl u de controle over het proces behoudt.
Dat betekent dat u uw tijd vrijmaakt en toch dingen kunt regelen.
Elke belanghebbende, van de werknemers tot de reismanagers en het boekhoudteam, en zelfs daarbuiten met externe partners zoals leveranciers, profiteren op de een of andere manier van het gebruik van virtuele kaarten bij het doen van inkoopbetalingen.
Of het nu is omdat dingen sneller gaan, er geld wordt bespaard, er meer controle wordt gegeven of omdat dingen gewoon gemakkelijker te regelen zijn, virtuele kaarten zijn een geweldig antwoord op veelvoorkomende B2B-betalingsproblemen.
De lange lijst van voordelen die deze digitale bedrijfskaarten bieden, maken ze tot een uitstekende keuze voor bedrijven. Simpel gezegd, ze maken een goede deal eenvoudiger.